Félmilliós bővüléssel kalkulálhatnak a lakástakarékok

 

A négy lakástakarék pénztár 1,2 millió szerződést kezel, de további félmillió szerződésre számíthatnak – derült ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. piackutatásából, amelynek megállapításait kedden közölte az MTI-vel.

A kutatás ezer fős mintán történt.

A felmérés szerint mintegy félmillió háztartás tervezi, hogy 1-3 éven belül legalább egy lakástakarék szerződést köt és erre – átlagosan – havi 11 700 forint áll rendelkezésükre.

Az élő szerződéseknél több mint 16 ezer forint a havi megtakarítás. Ez kevesebb, mint az optimális havi megtakarítás, amely 20 ezer forint. Ezután jár ugyanis az elérhető legtöbb támogatás, amely a befizetés 30 százaléka, de legfeljebb évi 72 ezer forint.

A 4,1 millió magyar háztartásból 740 rendelkezik lakás-előtakarékossági szerződéssel. Így a lefedettség 18 százalékos. Egy megtakarítással rendelkező háztartásra 1,6 lakástakarék pénztári szerződés jut, mivel két-három családtagra is nyitnak számlát azok a háztartások, amelyek rendelkeznek ennyi megtakarítással.
Korábbi adatok szerint a háztartásokra vetített lefedettség Ausztriában 64, Németországban 37, Csehországban 41 míg Szlovákiában 25 százalékos.

Forrás: MTI