Kötelező (KGFB) adóváltozása 2019-től

2019. január elsejétől megszűnik a kötelező gépjármű-biztosításhoz tartozó úgynevezett baleseti adó. Az eddig 30 százalék mértékű adónemet egy úgynevezett biztosítási adó váltja fel, melynek kulcsa 23 százalékos lesz.

Akik 2019. január elseje után kötik újra a szerződésüket, vagy váltanak biztosítót, azokat érinti a változás. Akiknek jelenleg érvényben van a kötelező gépjármű-biztosításuk, nem változik semmi addig. A jelenlegi szerződéseket a törvénymódosítás nem érinti.
Ez azt jelenti, hogy a 2018-ban induló biztosítási időszakok teljes egészére még az ügyfelek által fizetendő baleseti adó vonatkozik (a biztosítási díj 30%-a, de maximum 83 Ft naponta).

A 2019. évben kezdődő biztosítási időszakokra a biztosítók által teljesítendő biztosítási adó lesz érvényes (a biztosítási díj 23%-a, de maximum 83 Ft naponta).
A biztosító által megállapított díj, valamint baleseti adó pontos és határidőre történő megfizetésén túl a fentiekkel kapcsolatban nincs egyéb teendője ügyfeleknek.

Az ügyfél helyett a társaságok fizetik majd az adót

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz (kgfb) kapcsolódó adóeljárási feladatokat a jövőben is a biztosítók látják el. Korábban az volt, hogy a baleseti adó külön tételként is jelentkezett a bekérőben, díjbekérőben, és ezt az ügyfél fizette. A változással most a baleseti adó helyett a belépő biztosítási adót a társaságoknak kell befizetniük a költségvetésbe.

Ez várhatóan hatni fog a kgfb díjára, a 30 százalékos adónem helyett belép egy 23 százalékos biztosítási adó, a maga járulékos adóvonzataival. Ahogy a törvény is fogalmaz, a költségvetés szempontjából adósemleges, nem jár sem bevételi többlettel a büdzsében, és kieséssel sem.

Évfordulós a biztosítás felmondása

Mivel a biztosítási piacon nagy a verseny, árcsökkenés is előfordulhat az egyes társaságoknál. Évente egyszer van lehetőséged felmondani a biztosítást, illetve másik biztosítóhoz szerződni.

Az évforduló a szerződés hatályba lépését követően egy év múlva következik be, a következő évforduló ismét egy év múlva és így tovább. Így van ez a 2010-től kötött szerződések esetében az évforduló mindig december 31., vagyis január elsejétől van lehetőséged új biztosítást kötni. A biztosító köteles az évfordulót megelőzően legalább 50 nappal értesítést küldeni ügyfelének.

Ennek tartalma a következő évi biztosítási díj mértékét mutatja. Biztosítást úgy tudsz váltani, hogy az évforduló előtt 30 napig bezárólag felmondod a jelenlegi biztosításodat, és választasz egy másikat, amit természetesen legalább addig a napig, amíg az új biztosítási időszak elkezdődik, meg kell kötnöd.

Új kgfb-szerződés esetén az ügyfél úgynevezett A00 kategóriába kerül. A díjak a balesetmentes éveket követően automatikusan mérséklődnek, ezt hívják bonus besorolásnak. Károkozás esetén viszont nő a biztosítási összeg, ennek neve malus besorolás.

Kötelezőhöz adható díjkedvezmény – érdemes odafigyelni

A biztosítók a szerződő, illetve a biztosított gépjármű paraméterei alapján állapítják meg a díjukat, elképzelhető, hogy egy másik biztosító más paraméterek mentén magasabb vagy alacsonyabb díjat határoz meg. Ha egy társaságnál több különböző biztosításod is van, akkor kedvezőbb díjat érhetsz el.  Érdemes azonban odafigyelni ennek buktatóira, ugyanis a biztosítók többsége úgynevezett együtt-biztosítási kedvezményt alkalmaz, ami a kötelező díját, a casco díját, a lakásbiztosításod díját is érintheti.