A CIG átveszi a Széchenyi casco-, baleset- és betegségbiztosítási állományát

A CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) a Széchenyi István Kölcsönös Biztosító Egyesület (SZIBE) casco-, baleset- és betegségbiztosítási szerződési állományának átvételéről döntött az MNB engedélyének függvényében és hatályával – jelentette be az EMABIT százszázalékos tulajdonosa, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a BÉT honlapján szerdán.

Az EMABIT azután döntött a biztosítási portfólió átvételéről, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a SZIBE tevékenységi engedélyét. Az érintett szerződések szerződői és biztosítottai az átvételt követően értesítést kapnak az EMABIT-tól a változás tényéről – írja közleményében a biztosítótársaság.

Az MNB június 5-re datált határozatában vonta vissza a biztosító egyesület tevékenységi engedélyét, egyben kötelezte arra, hogy készítse elő szerződéses állományának átruházását egy annak átvételére hajlandó biztosítóval. Az MNB korlátozta továbbá az egyesület biztosítástechnikai tartalékai és szavatoló tőkéje feletti szabad rendelkezési jogát a biztosítási szerződésekből eredő valamennyi kötelezettsége megszűnésének, vagy az állomány átruházásának időpontjáig. A fedezetet képező eszközöket kizárólag a biztosítási szerződésekből eredő kötelezettségek teljesítésére lehet fordítani – tartalmazza az MNB honlapján közzétett határozat.

Egy korábbi, január 27-i határozatában arra kötelezte az MNB a SZIBE-t, hogy könyvvizsgálóval vizsgáltassa felül 2014-es üzleti évre vonatkozó éves beszámolóját, és az éves beszámolót a könyvvizsgáló jelentésével együtt küldje meg az MNB-nek, egyúttal 3 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki.

A pénzügyi felügyelet figyelmeztette a biztosító egyesületet: amennyiben a kötelezéseknek nem, vagy nem teljes körűen, illetve késedelmesen tesz eleget, az MNB-nek jogszabályban biztosított intézkedések alkalmazására van lehetősége, ideértve a tevékenységi engedély visszavonását is.

Forrás: MTI