A CIG Pannónia megvásárolja az MKB Biztosítókat

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága pénteken döntött arról, hogy a társaság megvásárolja az MKB Általános Biztosító Zrt.-t és az MKB Életbiztosító Zrt.-t, és felhatalmazta a cég menedzsmentjét az erről szóló szerződés aláírására – közölte pénteken a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Ezt követően 13 órától a BÉT-en visszaállították a CIG papírjainak kereskedését, a részvények ára rövid idő alatt több mint 5 százalékkal nőtt..

A társaság az MKB Életbiztosító Zrt. 98,97 százalékát, leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. pedig az MKB Általános Biztosító Zrt. 98,98 százalékát vásárolja meg a Versicherungskammer Bayerntől.
Az érintett felek pénteken írják alá a szerződést, amelynek hatályba lépése a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Nemzeti Bank engedélyeitől függ – tették hozzá.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. még csütörtökön a tőzsdezárás után arról tájékoztatta a Budapesti Értéktőzsdét (BÉT), hogy „olyan döntésről kíván tájékoztatást közzétenni, amely az általa kibocsátott értékpapírok árfolyamát jelentős mértékben befolyásolhatja”. A BÉT vezérigazgatója ezt követően függesztette fel péntekre a papírok kereskedését.

Csütörtökön a BÉT prémium kategóriájában forgalmazott papír árfolyama 0,59 százalékkal 170 forintra nőtt, az elmúlt egy évben legmagasabb árfolyama 183, a legalacsonyabb 135 forint volt. A kereskedés visszaállítását követően a CIG Pannonia részvények árfolyama 5,29 százalékkal, 179 forintra nőtt.

A CIG Pannónia csoport az év első felében 6 százalékos növekedéssel 8,417 milliárd forintos díjbevételt és 316 millió forintos adózott nyereséget ért el a nemzetközi számviteli szabványok szerint (IFRS) készített, második negyedéves tőzsdei jelentése szerint. Az egy részvényre jutó féléves eredmény 5,1 forint volt. A jelentésben kiemelték a nem-életbiztosítási üzletág 2,755 milliárd forintos, a múlt év első fél évinél 67 százalékkal nagyobb díjbevételét és azt, hogy ezen a téren az új szerzés összege 866 millió forint volt, amivel a biztosító „nem-élet állománya” elérte a 2,458 milliárd forintot.

A Magyar Nemzeti Bank az MKB Bank szanálási folyamatában 2015 elején 1 millió euróért értékesítette a bank tulajdonrészét az MKB biztosítótársaságaiban. Az MKB Általános Biztosító Zrt.-ben, valamint az MKB Életbiztosító Zrt.-ben meglévő 37,5-37,5 százalékos MKB-részesedéséből 36,5-36,5 százalékot értékesített a biztosítók többségi tulajdonosának, a Versicherungskammer Bayernnek.

A CIG Pannónia reményei szerint még az idén lezárul az MKB biztosítók felvásárlása

Bár hatósági döntéstől függ, a CIG Pannónia reményei szerint az év végére lezárul az MKB biztosítók felvásárlása – mondta a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. pénteken írta alá a megállapodást a Versicherungskammer Bayernnel az MKB Életbiztosító Zrt. 98,97 százalékának megvásárlásáról, illetve arról, hogy leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. megveszi az MKB Általános Biztosító Zrt. 98,98 százalékát. A megállapodások hatályba lépéséhez a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Nemzeti Bank engedélye szükséges.

Kádár Gabriella a biztosítók vételi árát üzleti titokra hivatkozva nem árulta el.
Elmondása szerint a CIG két biztosítójának bruttó díjbevétele 18,3 milliárd forint volt 2015-ben, míg az MKB biztosítóké 9 milliárd. A CIG társaságok csaknem 2 milliárd forintos bruttó működési költség mellett 775 millió forint adózott eredményt realizáltak, ezzel szemben a megvásárolt cégek költségei 2,7 milliárd forintot tettek ki, és 350 millió forint veszteséget könyveltek el. A CIG- és az MKB-biztosítók megközelítőleg azonos, 113 és 120 alkalmazottal működnek.
A vezérigazgató azzal érvelt a felvásárlás mellett, hogy az MKB biztosítók főként tradicionális és kockázati termékeket adnak el, ezzel kiegyensúlyozzák majd a CIG Pannónia unit-linked túlsúlyos portfólióját, egészségesebb termékpalettát eredményezve.

Kádár Gabriella hangsúlyozta, hogy az MKB biztosítók felvásárlása egybevág a CIG Pannónia csoport 2014-ben átalakított üzleti stratégiájával, amely alacsony költségek mellett a tartósan nyereséges működést, a befektetői érdekeket helyezi előtérbe.

Az MKB Bank tulajdonrészét az MKB biztosítótársaságokban a Magyar Nemzeti Bank értékesítette az MKB Bank szanálása során, 2015 elején 1 millió euróért, amelyről az MTI is hírt adott. Az MKB Általános Biztosító Zrt.-ben, valamint az MKB Életbiztosító Zrt.-ben meglévő 37,5-37,5 százalékos MKB-részesedésből 36,5-36,5 százalékot adott el a biztosítók többségi tulajdonosának, a Versicherungskammer Bayernnek.

A CIG Pannónia korábbi közlése szerint a csoport az év első felében 6 százalékos növekedéssel 8,417 milliárd forintos díjbevételt és 316 millió forintos adózott nyereséget ért el a nemzetközi számviteli szabványok szerint (IFRS) készített, második negyedéves tőzsdei jelentése szerint. Az egy részvényre jutó féléves eredmény 5,1 forint volt. A jelentésben kiemelték a nem-életbiztosítási üzletág 2,755 milliárd forintos, a múlt év első fél évinél 67 százalékkal nagyobb díjbevételét és azt, hogy ezen a téren az új szerzés összege 866 millió forint volt, amivel a biztosító „nem-élet állománya” elérte a 2,458 milliárd forintot.

Forrás: MTI

 

Címkék: