Biztosítási adok-kapok…

Avagy ha fizetsz egy biztosításért, mit kapsz cserébe, ha vállalkozó vagy?

A vállalkozásod indulásakor: ha otthonról dolgozol; ha egy üzletet bérelsz; ha saját üzleted van; ha speciális szakmád van… A vállalkozásod már évek óta üzemel és „fut a szekér”… Ha már most azon töröd a fejedet, hogyan is fogsz nyugdíjasként élni….

ha otthonról dolgozol, nincs irodád, árukészleted, akkor érdemes olyan biztosítóval lakásbiztosítást kötnöd, amelyiknél a vállalkozásodra számlázott ingóságokat külön megjelölheted, ennek következtében az esetleges kártérítési összeget is a vállalkozásod kapja.

Persze ha nem akarod „keverni” az üzletet a privát szféráddal, akkor önálló biztosításban kell gondolkodnod.

ha egy üzletet bérelsz és abban indítod el a vállalkozásodat, érdemes bérlői felelősségbiztosítást kötnöd egy „start” jellegű vállalkozói vagyonbiztosítás keretében. Ebben megjelölheted a saját-, és idegen tulajdonú vagyontárgyaidat is. Ez a biztosítás alapvetően az elemi károkra és a vállalkozásod által (esetleg) okozott károk fedezetére szolgál.

Mindenképpen érdemes elgondolkodnod azon, hogy a céged kinek okozhat kárt, amiért később felelősséggel tartozol. A biztosítók többnyire vállalják a kockázatot, spéci (bizalmas) adatok szükségesek az árajánlathoz.

A tulajdonosok un. „keresztbiztosítással” tudják egymást biztosítani katasztrófa esetére, leginkább azért, hogy a cég ne menjen csődbe. Ugyanígy lehetőséged van az alkalmazottakra – költségként elszámolható – csoportos élet-, és balesetbiztosításban gondolkoznod, ami ösztönző lehet a dolgozóknak is.

ha saját üzleted van, tudnod kell, hogy az épületrész biztosítva van-e (mint pl. társasház, üzletház stb.)? Ha igen, akkor ennek a díját „közös költségként” fizeted, tehát az épületrészre külön nem kell biztosítást kötnöd. A berendezési tárgyakra, árukészletre, egyéb vagyontárgyakra viszont mindenképpen gondolj, mert az nincs benne az ilyen biztosításokban. Nem beszélve a vállalkozásod felelősségéről. Ugyancsak érdemes a tulajdonos/ok/ és az alkalmazottak biztosításában gondolkoznod az előző bekezdésben leírtakhoz hasonlóan.

ha olyan szakmád van, amihez külön felelősségbiztosítás megléte előfeltétel, azt bizonyára tudod, hogy a kamarád (ha tagja vagy) szervezi-e ennek a szerződésnek a közvetítését, ha nem, akkor érdeklődj, mert Neked kell lépned. Megjegyzem ehhez is bizalmas információkat kell megosztanod a biztosítókkal az árajánlat készítéséhez.

Mit kapsz ezért cserébe? Demagógia, de: biztonságot.

A vállalkozásod már évek óta üzemel és „fut a szekér”:

– érdemes minden évben kontroll alá vetetned a meglévő biztosításodat, mert könnyen előfordulhat, hogy ha nem tájékoztatod a biztosítót a vagyongyarapodásról, árbevétel-növekedésről és egyéb olyan fontos dolgokról, aminek hiányában a biztosításod elveszíti a naprakészségét, s ez hátrányodra válik egy káresemény bekövetkezésekor.

Tehát az adatokat minden évben kontrolláld, így nem fogsz csalódni a biztosítódban, amikor a kártérítési összegről tárgyaltok.

– egyúttal a biztosítási évforduló előtt pár hónappal lehetőséged adódik körülnézni a piacon, hátha valamelyik biztosító kedvezőbb feltételekkel vállalja ugyanazt a kockázatot, illetve esetleg ugyanazért a pénzért plusz szolgáltatást nyújt.

Te már tudod, hogy a dolgozóidnak – ha plusz juttatásban akarod őket részesíteni – vásárolhatsz nekik csoportos élet-, és balesetbiztosítást. Ezt költségként elszámolhatod, nem kell senkinek sem adót fizetnie, egyedül Neked kell a kolléga pótlásáról gondoskodnod, amíg felgyógyul a balesetéből.

Betegség/egészségbiztosítás a cégednek TB-járulékköteles, a dolgozóidnak pedig SZJA-előlegköteles. Mérlegelés kérdése, hogy megéri-e ilyet kötni. Inkább magánemberként javasolom mindenkinek.

ha a saját nyugdíjas éveidről már most szeretnél gondoskodni, akkor minél előbb, annál jobb: gondolkozz arról, mennyi nyugdíjat is szeretnél és ennek elérése érdekében mennyit tudsz félretenni évente. És indítsd el a hoszútávú megtakarításos biztosításodat.

Mit kapsz ezért cserébe? Demagógia, de: biztonságot.

Kihagytam valamit? Lehetséges, akkor kérdezz bátran, a kérdésed számomra is tanulságos lehet!

Címkék: