Biztosításon túli világ

avagy Erdélyi Norbert által meg lettem híva a mém-játékba.

Ez a játék arról szól, hogy a 2007-ben olvasott könyvek közül melyik öt könyvet ajánlanám tovább itt az olvasóimnak.

Lehet, hogy furcsa lesz az összeállítás, hisz egész évben tankönyveket bújtam, s emellett még mindenféle más marketinges tudnivalókat böngésztem. Kikapcsolódásképpen olvasgattam a következő könyveket:

1. Csathó Kálmán: LEÁNYOK, ANYÁK, NAGYANYÁK c. regénysorozata.

Ez a könyv az egyik kedvencem, egy kisleány romantikus élettörténete 1848-tól kezdődően a haláláig. Van benne ármány-szerelem-politika-divat és sorolhatnám még mi minden, ami a mai életünkben is jelen van, csak valahogy másképp. Talán a századforduló emberei – innét nézve – szebben éltek, megadták a módját mindennek, amit ma ritkán tapasztalok. Ajánlom minden romantikus lelkületű olvasómnak, hogy „szagoljon” bele egy kicsit a szabadságharcot követő évek hétköznapi meséjébe.

2. Varga Csaba: JEL JEL JEL, avagy az ABC 30.000 éves története.

Bár nem vagyok történelmi beállítottságú, mégis ez a második könyv amit bátran ajánlhatok, mert talán nincs fontosabb annál, mint tudni vélni az írásunk eredetét. Ez a könyv hivatott arra, hogy ránk bizonyítja: tudtunk írni már 30.000 évvel ezelőtt. Aki nem hiszi, járjon utána….

3. Fischer Sándor: RETORIKA, a közéleti beszéd gyakorlata.

Aki ismer, talán meg sem fordulna a fejében, hogy ennek a könyvnek olvasásán fog rajtakapni. Pedig bizony, nagy szükségét éreztem, hogy elolvassam újból ezt a könyvet, hisz ha itt „villogok” a neten, talán nem mindegy, milyen stílusban és mennyire érthető módon adom elő a mondanivalómat. Ezért, ha bárki úgy gondolja: van némi hiányossága e téren, bátran ajánlom neki is ezt a könyvet elolvasásra. Én valószínűleg kéznél tartom és 2008-ban is forgatni fogom.

4. Alfred Amenda: EROICA

Beethoven életének olyan gyönyörű regénye, hogy minden egyes zeneműve felcsendül az ember fülében, miközben olvassa a könyvet. Tehát olvasmány és koncert egyben. Mindenkinek jó szívvel ajánlom a dupla élvezetet…

5. Eric Berne: EMBERI JÁTSZMÁK

A mai önmegvalósításos, ugyanakkor önismeret nélkül élő emberek világában ez a könyv – véleményem szerint – egy alapmű, melynek tartalmát talán már a középiskolákban is érdemes lenne oktatni. Lassan már az ilyen könyvek is elérik a „hétköznapi” embereket, s így van remény arra, hogy tisztában legyünk azokkal a folyamatokkal, amelyeknek résztvevői vagyunk. Pontosabban: az olvasottak hatására tudatosan elhatárolhatjuk magunkat bizonyos emberi játszmákban való részvételtől.

Mindenkinek jó szórakozást kívánok!

Ezt a mém-játékba szóló meghívót továbbítom:

Hackné Székely Krisztinának

és négy olyan „bloggernek”, aki most olvassa ezt a bejegyzést de én még nem ismerem őket. Kérek visszajelzést a meghívás elfogadására itt a „kommentek” között.

Címkék: