Öngondoskodási tippek, karácsonyi ajándékként!

Öngondoskodási tippek, karácsonyi ajándékként!

Itt a tél, mindjárt itt az új esztendő! Több témát is felvetek egyfajta öngondoskodási  összefoglalóként – kimazsolázva a netes cikkeket – mire érdemes így az év vége közeledtével odafigyelned.
Kicsit hivatalos, kicsit nem az én stílusomban fogalmazott anyag, de ajándék tőlem Neked!

1.) Közeledik – sőt, már itt is van – az igazi téli időjárás: havazás, jeges-síkos utak, hideg.

Öngondoskodó előkészületek a biztonságos közlekedéshez autósoknak:

  • téli gumival felszerelt autó;
  • hólánc, lapát, homok és egyéb újraindulást segítő kiegészítők;
  • ha az autó alá kell feküdni, érdemes egy vízálló szivacsot, gumiszőnyeget, munkakeztyűt is „betárolni”;
  • meleg takaró, meleg tea és az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen tartalék üzemanyagról se feledkezz meg, különösen, ha kisgyermekkel kelsz útra;
  • gondolj arra, hogy nem csak Neked kell látnod az előtted zajló eseményeket, hanem a mögötted haladóknak is. Ezért ha bármilyen nehézséged támad, gyakori féklámpa-villantásokkal adj figyelmeztetést;
  • ha kifogsz egy hókotrót, ráadásul olyat amelyik sószórást is végez, nem árt ha tudod, közvetlenül mögötte még síkos az út, mert a só olvasztó hatása nem azonnali. Nehogy rácsússzon a kocsid a munkagépre;
  • hófúvás kezdetekor, esetleg intenzív havazás esetén célszerű a legközelebbi lakott helyen biztonságba helyezni magadat és a gépkocsit, és megvárni, amíg az út ismét járható;
  • ha végképp bajba kerülsz, a tűzoltókat a 105-ös ingyenes segélyhívószámon tudod értesíteni!

Öngondoskodó előkészületek a biztonságos közlekedéshez gyalogosoknak:

  • Igyekezzél a járdán a fal mellett menni, mert könnyen „beteríthetnek” az autók az olajos latyakkal. Gyalogosként bizonyára ismered már a megszokott kátyúkat és a járdák melletti „tavakat”. Emlékezz rájuk, mert egy bundát, télikabátot teljesen tönkretehet egy busz, vagy autó, aminek a rendszámára tuti, hogy nem fogsz emlékezni. Dühöngeni viszont annál jobban.
  • Most mindenképpen keresd a zebrát és a lámpánál való átkelést, mert – ahogy Te is – az autók még lassabban tudnak megállni.
  • Ha teheted, korábban indulj a megszokottnál, mert mindenki lassabban halad.

2.) Öngondoskodás a kötelező felelősségbiztosítással, illetve amit a változásokról feltétlenül érdemes tudnod:

Január 1-jétől csak akkor fizetik ki a biztosítók a gépjárműkárok helyreállításához szükséges költségek bruttó összegét, ha a károsult által bemutatott számla tartalmazza a munkálatok megnevezését, anyagköltségét, munkadíját és a fizetendő áfát.

Ha a károsult számláján az említett tételek nincsenek feltüntetve, csak a helyreállításhoz szükséges költségek nettó összegét vagy az értékcsökkenés összegét térítheti meg a biztosító.

Az elfogadott módosító kitér a biztosítóval szerződött szervizek által nyújtott szolgáltatások térítésére is.  „A károsultaknak tehát elemi érdeke lesz a jövőben, hogy a gépjárműben keletkezett károkat szakszervizben javítsák meg, és az egyéb módon történő javítást elkerüljék” – olvasható az indítvány indoklásában.

Közlekedésbiztonsági szempontból új előírás, hogy a biztosítónak ezután jelentési kötelezettsége lesz a közlekedési hatóság felé, ha a gépjármű meghatározott okok miatt közlekedésre alkalmatlannak tekinthető. Ekkor megindul az eljárás – a műszaki vizsgálat – annak eldöntésére, hogy a gépjármű a továbbiakban alkalmas-e a közlekedésre.

A kártérítésként fizetendő összeg csak a közlekedési hatóság eljárása után fizethető ki a károsult részére, és csak akkor, ha a gépjármű alkalmas a közlekedésre, illetve ha azt – alkalmatlanság esetén – vagy ideiglenesen, vagy végleg kivonták a forgalomból.

Az előlegen kívül nem fizethető ki a kártérítési összeg, ha a károsult gépjármű üzemben tartója kivonja magát ezen műszaki vizsgálat alól, így a károsult fél is érdekeltté válik abban, hogy gépjárművét megfelelően javíttassa – áll az indoklásban.

(Forrás: Privátbankár)

Itt jegyzem meg, hogy 2009.12.31-ig még megköthető az új biztosításod a https://biztositas.gondoskodjmagadrol.hu oldalon is.

Az érvényességéhez csak a megbízási szerződés eredeti aláírásos példányát, a 2009-es biztosításod visszaigazolt felmondásának másolatát, a forgalmi engedély mindkét oldalának másolatát és az esetleges díjkedvezmények igénybevételéhez szükséges dokumentumok másolatát kell eljuttatnod a következő címre:

Nordkapp Brókerház Kft. – Pálinkás Éva
1431 Budapest, Pf. 110.

3.) Öngondoskodó előkészületek a magánnyugdíjpénztár-váltással kapcsolatban:

December 31-el lejár a magán-nyugdíjpénztárból való átlépés lehetősége az állami (TB) nyugdíjrendszerbe.
Ha kaptál levelet a PSZÁF-tól, akkor biztosan tudod, hogy az igényedet a jelenlegi magán-nyugdíjpénztáradnál kell bejelenteni. Ott tudnak segíteni abban is, hogy mérlegeld: megéri-e visszalépned vagy sem.
Érintettként különösen ajánlom figyelmedbe az alábbi összefoglalót.

4.) Öngondoskodás a törvényhozók szemével: Viszlát örökség?

a./ A magán-nyugdíjpénztáraknak 2011. november 30-ig kell dönteniük arról, hogy magánnyugdíj-biztosítóba olvadnak, vagy végelszámolással megszűnnek – olvasható a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslatba bekerült módosításban.

b./ Új magánnyugdíj-biztosítási rendszert fogadott el hétfőn az Országgyűlés, a változtatás részletesen szabályozza a magánnyugdíjpénztárak átalakítási folyamatát, amelynek végén, 2013 januárjától a pénztártagok már az új típusú magánnyugdíj-biztosító részvénytársaságok tagjai lesznek.

A törvény lehetővé teszi, hogy a biztosítottak még aktív életszakaszukban felmérhessék, hogy felhalmozott megtakarításuk mekkora összegű életjáradék kézhezvételét teszi lehetővé. A kiszámításához a számlaegyenleget kell megszorozni a járadékszolgáltatók által nyilvánosságra hozott járadéktényezővel.

A jogszabály valamennyi magán-nyugdíjpénztárnak lehetőséget ad egy szabadon kiválasztott intézménybe történő beolvadásra. A jelenlegi magán-nyugdíjpénztári tagok egyéni számláján felhalmozott megtakarítás pedig teljes egészében átkerül a magánnyugdíj-biztosító részvénytársaságnál vezetett egyéni számlára.

A járadékszolgáltatási jogosultság elérésekor a biztosítottak választhatják az inflációkövetésen alapuló járadékmegállapítást, ez az infláció-indexált járadék, ami azt jelenti, hogy magán-nyugdíjpénztári rendszerből kapott ellátásuk folyamatosan megőrzi reálértékét. Ezenkívül lehetőség van nagyobb kockázatok vállalására is, amit a garantált összegű járadék megállapítása jelent. A járadékosok továbbá azt is megválaszthatják, hogy csak saját maguk részére, vagy két életre szóló járadékot kérnek. (Magán megjegyzésem: tudomásom szerint ezzel váltják ki az öröklési lehetőséget, ami miatt annak idején oly sokan önként beléptek a magán-nyugdíjpénztárakba.)

A törvény fontos kitétele ugyanakkor, hogy a járadék nominális értéke egyik esetben sem csökkenhet. A járadékszolgáltatás során a férfiak és a nők egyenlő életjáradék kapnak, ugyanakkor az egyösszegű szolgáltatás elérésére a korábbiaknál szűkebb lehetőség van.

A szabályozás arra az esetre is kitér, ha a biztosított nincs megelégedve a piaci szolgáltatók járadékszolgáltatási kínálataival. Ekkor az állami, úgynevezett kijelölt járadékszolgáltató inflációkövető ellátását vehetik igénybe a járadékra jogosultak.

Az újjáalakult magánnyugdíj-intézményt, más néven magánnyugdíj-biztosító részvénytársaságot a tulajdonosok csak fokozott biztonsági eszköztár alkalmazásával működtethetik. A szabályozás előírja, hogy a magánnyugdíj-rendszer működtetésével kapcsolatos valamennyi kockázatra, tehát a működésre, a befektetésre, a járadékszolgáltatásra fedezetet kell biztosítani.

(Az még kérdés, hogy végül az Alkotmánybíróság hozza-e meg a végleges döntést!)

5.) Öngondoskodás életbiztosítással, illetve amit az ezzel kapcsolatos aktualitásokról tudnod kell: „Last minute” akció!

Jövőre megszűnik a legalább 10 éves élet- és nyugdíjbiztosítások után igénybe vehető adókedvezmény. A termékek kamatadómentessége megmarad…

Kérdés, hogy utoljára idén még ki veheti igénybe ezt a kedvezményt és mire kell nagyon odafigyelni?

Tudni kell, hogy a már meglévő, illetve 2009. december 31-ig megkötött legalább 10 éves időtartamra szóló életbiztosításokra befizetett (és a biztosítóhoz be is érkezett) díjak után jár az adókedvezmény.

Aki teheti, érdemes lehet neki egyösszegű biztosítást kötnie még december 31-ig úgy, hogy a díj be is érkezzen a biztosítóhoz.

Fontos azt is tudni, hogy ez az adókedvezmény 2009-től az „összevont kedvezményalapba” számít (magán-nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés, a tandíj, a közcélú adomány után járó-, és a háztartási adókedvezménnyel együtt). Ráadásul 3,4 milliós éves összjövedelemig az összevont adókedvezmény mértéke (az őstermelői kedvezménnyel együtt) legfeljebb évi 100 ezer forint lehet!
E feletti jövedelem esetén pedig csökken a levonható összeg, 3,9 milliónál teljesen le is nullázódik.

Az adókedvezményt természetesen csak akkor lehet igénybe venni, ha van miből adózni, tehát van annyi fizetendő adód, amiből érvényesítheted a kedvezményt.
A csökkentő tételek együttes összege legfeljebb az összevont adóalap adójának összegéig terjedhet.

Érdemes azt is felidézni, hogy ha valaki egy folyamatos díjfizetésű, 10 évnél hosszabb tartamú biztosítására minden évben igénybe vette az adókedvezményt, akkor ha 10 éven belül élni akar a rendelkezési jogával (pl. visszavásárlás), akkor – egyfajta büntetésként – a neki járó összeg 36 %-át be kell vallania és meg is kell fizetnie.
Ez az egyösszegű biztosításoknál is érvényes, ha a befizetés óta nem telt el 3 év.

6.) Öngondoskodási „Cafeteria-morzsa” cégvezetőknek: de jó, ha a munkavállalók is tudnak róla!

Jövőre a meleg étkezési utalványt (immár havi 18 ezer forintig) szintén kedvezményes, 25%-os adó terheli majd, a hideg étkezési utalvány azonban nem került ebbe a körbe, január 1-jétől így 54% szja és az adóval növelt érték után 27% járulék fizetendő utána.

2010-től a munkáltató által a nevére szóló számlával megvásárolt, a munkavállaló részére kedvezményesen, vagy ingyenesen juttatott helyi utazási bérlet után szintén 25 százalékos mértékű közteher fizetendő. Amennyiben azonban a bérletek megvásárlása és kiosztása – az éves bérletek tekintetében is – még 2009-ben megtörténik, a 2009. évi szabályok alkalmazandók, azaz a juttatás adómentesen nyújtható.

Ugyanakkor a 2010. január hónapban kiosztott utalványokra, bérletre – akkor is, ha beszerzése már 2009-ben megtörtént és juttatása a 2009. december hónapra járó bér kifizetésével együtt történik – már a 2010-ben hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni – hívja fel rá a figyelmet az adóhatóság. A december hónapra szánt utalványokat mielőbb érdemes tehát megrendelni, majd ezeket december 31-éig igazoltan átadni a munkavállalóknak.

Ugyanez vonatkozik az üdülési csekkekre is.

Adómentes maradt viszont a kockázati életbiztosítás.

(Forrás: Privátbankár)

Fogadd tőlem ezt az információ-csokrot egyfajta karácsonyi ajándékként.

A 2010-es évet egy meglepetéssel fogom indítani, ami remélem elnyeri majd a tetszésedet!

Címkék: