Szolid növekedés várható a régió biztosítási piacán

A következő három évben a biztosítási piac Közép-Kelet-Európában 2-3 százalékkal bővülhet évente, ezen belül a nem-életbiztosításoknál évi 2,8 százalékos, míg az életbiztosítási szegmensben 2 százalékos növekedés várható – közölte a Roland Berger globális stratégiai tanácsadó az MTI-vel.

A cég előrejelzését – a gazdasági adatok kivetítésén túl – egy 1800 háztartást érintő felmérésre alapozza. A kutatás a magyar mellett a cseh, a szlovák, a lengyel és a horvát piacot mérte fel, a magyar mintában 431 háztartás volt.
Az említett országokban 2009 és 2013 között 9 százalékkal nőtt a biztosítók összesített díjbevétele és elérte a 28,3 milliárd eurót. Ugyanebben az időszakban az adózás előtti eredmény viszont 12 százalékkal, 2,6 milliárd euróra csökkent.

A háztartások körében végzett felmérés egyik megállapítása az volt, hogy a régióban 15 millió autóst érdekelne a használatarányos biztosítás. A mai technológiákkal ugyanis mérhetők a megtett út mellett a vezetés szokások is, így a biztosítás testre szabható. A biztosítók viszont a bevételüket és a nyereségüket féltik az új megoldástól.

A magyar piac növekedése várhatóan meghaladja a régiós átlagot 2017-ig. Az éves növekedés az életbiztosításoknál 6 százalékra, míg a nem-életbiztosításoknál 3 százalékra várható.

Az 1967-ben alapított Roland Berger Strategy Consultants a világ egyik meghatározó stratégiai tanácsadójaként 36 ország mintegy 50 irodájában 2400 szakember segítségével nyújt szolgáltatást. A cég budapesti irodája 1996-ban alakult, jelenleg 12 embert foglalkoztat.

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Forrás: MTI