A DRB bankcsoport tagjai a csoportos megbízásokat is teljesítik a 60 ezres határig

Új bejegyzésben tesszük közzé a Buda-Cash Brókerház ügyével kapcsolatos friss híreket.

A korábbiakat ide kattintva tudod elolvasni.

A DRB bankcsoport tagjai mindazokat a megbízásokat teljesítik, amelyek technikailag lehetségesek, így a csoportos megbízásokat is, de ezek az esetek is beleszámítanak az együttesen 60 ezer forintban limitált összegbe – közölte az MNB az MTI kérdésére.

A Buda-Cash Brókerház ügyével összefüggésben a Magyar Nemzeti Bank a DRB Bankcsoportnál – BRB BUDA Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank, ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank -, rendelt el kifizetési korlátozásokat.
Csütörtöktől az MNB az ideiglenes intézkedés időtartama alatt kifizethető betétek és források (köztük a megbízások) összegét együttesen 60 ezer forintban korlátozta. A jegybank honlapján olvasható tájékoztatás szerint: ha az ügyfélnek magánszemélyként lakossági számláján felül, mint egyéni vállalkozó, külön pénzforgalmi számlája is van, akkor a korlát külön-külön vonatkozik rá, mint egyéni vállalkozóra és mint magánszemélyre. Ha pedig a lakossági bankszámla felett 2 tulajdonos (ügyfél) rendelkezik, akkor a limit az alapösszeg duplája, vagyis 120 000 forint.

MTI 2015. február 26., csütörtök 15:58

 

A kártalanítást kérelmezni kell, és kizárólag forintban történik majd

 

A Befektető-védelmi Alap (Beva) automatikusan nem intézkedik a kártalanításról: a Buda-Cash befektetőinek egy erre szolgáló formanyomtatványon kell majd benyújtaniuk kártalanítási kérelmüket az alaphoz, a kifizetések pedig kizárólag forintban történnek – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett tájékoztató anyagban.

Az MNB azt is kiemeli, hogy a Beva a kártalanítási eljárást akkor indítja meg, ha megindul a Buda-Cash Brókerház felszámolása. A Beva ekkor a kártalanítási eljárás összes részletéről közleményt tesz közzé a saját honlapján (www.bva.hu) és a sajtóban.
A jegybank rögzíti: lesz elég pénz a kifizetésekre: a Beva rendelkezésre álló vagyona jelenleg 12 milliárd forint, de ha ez nem nyújt elég fedezetet, az alap rendkívüli befizetés elrendelésével, illetve hitelfelvétellel fog gondoskodni a hiányzó kártalanítási fedezet biztosításáról.

A kérelmeket ingyenesen letölthető formanyomtatványon kell majd benyújtani a Bevához, és csatolni kell hozzá a követelés alapjául szolgáló szerződést. A benyújtás módját a közlemény fogja meghatározni.
Az MNB kiemeli, hogy a kártalanítás egymillió forintig száz százalék, az efölötti részre 90 százalék, de nem haladhatja meg a 20 000 eurónak megfelelő forintösszeget (mintegy 6 millió forint). A kártalanítási összeghatár a felszámolás kezdő napján érvényes, MNB által közzétett hivatalos árfolyamon forintra számítják ki.

A kártalanítás kizárólag forintban történik, tehát a devizában fennálló követelést a felszámolás kezdő napján érvényes, MNB által közzétett hivatalos árfolyamon forintra számítják át. A kártalanításnál a jogi és természetes személyekre vonatkozó szabályok megegyeznek, ugyanakkor a tőkepiaci törvény kizárja a biztosítás alól többek között a Buda-Cash Brókerház Zrt. közvetlen és közvetett tulajdonosait és hozzátartozóit, valamint a helyi önkormányzatokat és a költségvetési szerveket.
A jegybanki tájékoztató szerint a kártalanítás a devizakereskedelmi ügyletekre is kiterjed.
A Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyfélfogadása szünetel, nem fogad transzferre, utalásra és kötési ügyletekre vonatkozó megbízást sem.
Csütörtöktől az MNB az ideiglenes intézkedés időtartama alatt kifizethető betétek és források összegét 60 000 forintban maximalizálta. Ezzel kapcsolatban a jegybank kifejti: ha az ügyfélnek magánszemélyként lakossági számláján felül, mint egyéni vállalkozó, külön pénzforgalmi számlája is van, akkor a korlát külön-külön vonatkozik rá, mint egyéni vállalkozóra és mint magánszemélyre. Ha pedig a lakossági bankszámla felett 2 tulajdonos (ügyfél) rendelkezik, akkor a limit az alapösszeg duplája, vagyis 120 000 forint.

A DRB bankcsoportnál lévő hiteleket az ügyfeleknek „lehet és kell is” fizetniük, az adósok kötelezettségeit az MNB rendelkezései nem érintik. A DRB bankcsoportnak az intézkedések ellenére is teljesítenie kell az elszámolási törvény szerinti kötelezettségeit – emeli ki a jegybank.
A bankok tevékenységi engedélyének visszavonása esetén a betétesek az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítására számíthatnak. Az OBA az MNB engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket. A rendelkezésre álló adatok szerint a betétesek túlnyomó többségét az OBA garantálja.

Az nem fordulhat elő, hogy az OBA-nak nincs elég pénze a kártalanítás kifizetéséhez: ha a kártalanítási összegeket már nem fedezik a tagok általi befizetések, úgy az OBA-nak törvényi lehetősége az MNB-től majd a pénzpiacon állami garancia mellett hitelt felvenni. Az MNB már tájékoztatta az OBA-t, hogy a hitelfelvétel lehetőségét biztosítja számára, így a betéteseknek történő jogos kártalanítások minden körülmények között teljesülhetnek majd – olvasható a tájékoztatóban.

MTI 2015. február 26., csütörtök 16:08

MTI fotó: Vajda János

 

 

Kisebb sorok voltak csütörtökön a DRB bankfiókjainál

 

Kisebb sorok alakultak csak ki, folyamatosan vették fel az ügyfelek a DRB bankcsoporthoz tartozó négy bank fiókjaiban a számukra kifizethető 60 ezer forintot az MTI vidéki tudósítónak helyszíni jelentése szerint.

A bankfiókoknál sorban álló emberek elsősorban azt kifogásolták, hogy csak 60 ezer forintot kaphatnak meg, és bankkártyájukkal nem tudnak sem vásárolni, sem pénzt felvenni.

Csütörtök délután a DRB pécsi fiókjai előtt folyamatosan 20-30 ember várakozott. Az ügyfelek türelmesek voltak, atrocitás sehol nem történt.
A Fejér megyei Csákváron nem sokkal a zárás előtt 20-25 ember várt, az ügyfeleket tizesével engedték be, a pénztár a hivatalos nyitva tartáson túl is kiszolgálta az ügyfeleket. Délelőtt még sokkal nagyobb volt a sor. Sokan méltatlankodtak a 60 ezer forintos kifizetés miatt, egyebek mellett azért, mert minden megtakarításukat is itt tartották, illetve innen utaltak minden szolgáltatónak is.
A MTI vidéki tudósítója délelőtt azt tapasztalta, hogy a Kaposvár környéki bankfiókok előtt általában 20-30 ember várt a nyitásra, nekik sorszámot osztottak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közölte, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt. A felügyeleti biztosok kedden átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.
A felügyeleti biztosok kezdeményezésére az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa szerdára bankszünnapot rendelt el Buda-Cash Brókerházzal összefüggésbe hozható a DRB Bankcsoport valamennyi bankjánál: a BRB Buda Regionális Banknál, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Banknál, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Banknál és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Banknál is.
A bankcsoport fizetőképességi helyzete miatt az MNB 60 ezer forintra csökkentette a kifizethető betétek és más források – köztük a csoportos beszedési megbízások – együttes összegét csütörtöktől. Az ügyfelek kizárólag a pénztárakban, készpénzben vehetik fel a pénzt.

MTI 2015. február 26., csütörtök 16:44

 

Folytatjuk… (a politikai megnyilvánulásokat mellőzve)