Az MNB 24 milliós bírságot szabott ki az MKB biztosítókra

Összesen 24 millió forint bírságot szabott ki a jegybank az MKB Életbiztosító Zrt.-re és az MKB Általános Biztosító Zrt.-re egyebek közt az élet- és kötelező gépjármű felelősségbiztosítási termékek szabályozási hiányosságai, a szerződések tartalmával kapcsolatos jogsértések, ügyfél-tájékoztatási és panaszkezelési problémák miatt – közölte a jegybank csütörtökön.

A közlemény szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szokásos helyszíni átfogó vizsgálatokat folytatott le a két cégnél a 2011 augusztusa és 2014 júniusa közötti időszakot áttekintve. A vizsgálatok megállapították: a biztosítók – amelyek 99 százalékos tulajdonosa 2014 vége óta a német Versicherungskammer Bayern – nyilvántartási és ellenőrzési rendszerei több területen nem támogatták a megfelelő működést, ami jogszabálysértő gyakorlatokhoz vezetett. A biztosítók a szerződéskötést megelőzően és annak tartalma alatt sem teljesítették maradéktalanul ügyfél-tájékoztatási kötelezettségüket, és panaszkezelési hiányosságok is felmerültek.

Az MNB határozataiban 2015. május 31-ig kötelezte a cégeket, hogy írásban adjanak számot a jogszabályoknak megfelelő működési rendszerek kialakításáról. A jegybank 14 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az MKB Életbiztosító Zrt.-re, illetve 10 millió forint bírságot a MKB Általános Biztosító Zrt.-re.

A jegybank a fogyasztóvédelmi bírságoknál súlyosbító körülményként ítélte meg, hogy a két biztosítónál a fogyasztók megfelelő tájékoztatásához való jog sérült. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor egyebek mellett az, hogy a két cég már a jegybanki vizsgálat idején vagy azt megelőzően több szabálysértő gyakorlaton változtatott, így az érintett esetek száma csökkent – írja közleményében az MNB.

Forrás: MTI