Garanciavédelem az Astra Biztosító ügyfeleinek

A román és a magyar biztosítási garanciarendszer áll helyt a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe károsultjai számára azt követően, hogy a biztosítót felügyelő román felügyeleti hatóság visszavonta az Astra román cégének tevékenységi engedélyét és kezdeményezte annak felszámolását – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI-vel.

Az összevont román pénzügyi felügyelet honlapján (ASF) szerdán megjelentetett tájékoztató szerint a felügyeleti hatóság súlyos tőkehelyzete miatt fizetésképtelenné nyilvánította a Societatea Comerciala de asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosítót, visszavonta tevékenységi engedélyét és kezdeményezte annak felszámolását.
A román biztosító magyar ügyfelekkel is rendelkezik, magyarországi fióktelepének prudenciális (üzleti megbízhatósági) felügyelését is közvetlenül a román – és nem a magyar – pénzügyi felügyelet látja el – közölte az MNB. A közlemény szerint az MNB az Astra körül kialakult bizonytalanság miatt már eddig is folyamatosan kapcsolatban állt az ASF-fel, illetve a Magyar Biztosítók Szövetségével (MABISZ). A jegybank ezeken az egyeztetéseken képviseli a magyarországi fióktelep károsultjainak érdekeit.

Az ASF tájékoztatását követően az MNB haladéktalanul tájékoztatja a közvéleményt a felszámolás, kártalanítás, illetve egyéb folyamatok román jog szerinti várható lefolyásáról. A román Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosító Magyarországi Fióktelepe (Astra Fióktelep) valamennyi magyarországi ügyfelét, esetleges károsultjait a román állami biztosítási garanciaalapból kártalanítják a román törvények által megszabott mértékben (ez korábbi romániai nyilvános közlések szerint 100 ezer euró, több mint 30 millió forint káreseményenként), az ehhez szükséges eszközök az ASF tájékoztatása alapján rendelkezésre állnak.

A hazai biztosítási törvény alapján emellett a MABISZ által kezelt Kártalanítási Alap (KALAP) helytáll minden, az Astra Fióktelepével – mint felszámolás alatt álló biztosítóval – szembeni kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kártérítési igény esetén.
A jegybank adatai alapján a KALAP rendelkezik a kgfb-károk rendezéséhez szükséges forrásokkal.

Mint emlékezetes, a jogalkotó a MÁV Általános Biztosító Egyesület felszámolását követően éppen az ehhez hasonló esetek megnyugtató rendezése érdekében hozta létre a felszámolás alá kerülő biztosítók kgfb-károsultjainak követelését teljesítő hazai garanciaalapot.

A közlemény kiemeli: az MNB elvárja az Astra Fiókteleptől és a közvetítőktől, hogy ne fogadjanak be és ne közvetítsenek újabb biztosítási ajánlatokat.

Az Astra Fióktelep ügyfélszolgálata a megszokott rendben üzemel. A további teendőkről az ügyfelek, károsultak – egyebek közt az MNB honlapján – folyamatos jegybanki tájékoztatást kapnak majd. Az Astra Fióktelep piaci részesedése itthon kevesebb mint egy százalék a díjbevételre vetítve, így az események nem befolyásolják a hazai biztosítási piac zavartalan működését – hangsúlyozza az MNB. A MABISZ adatai szerint az ASTRA S.A. Biztosító Magyarországi Fióktelepének alaptőkéje 27 millió 265 ezer forint. A fióktelep 2013-ban 3,5 milliárd forint díjbevételt ért el, ebből 2,7 milliárd a kgfb-ből származott. A múlt évben a teljes díjbevétel 4,8 milliárd, ebből a kgfb 3,5 milliárd forint volt. Az idei első félében a 2,8 milliárd forintos díjbevételből 3,5 milliárddal részesedett a kgfb.

Forrás: MTI

Az ASTRA Biztosító közleménye:

Tisztelt Ügyfeleink!

Az ASF, a román pénzügyi felügyelet 2015. augusztus 26-ai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem sikerült feltőkésíteni anyacégünket, ezért visszavonta a cég működési engedélyét, és csődeljárást indít Társaságunk ellen. Arról is tájékoztatott a felügyelet, hogy a román garancialap elegendő fedezettel rendelkezik a cég kintlévőségeinek rendezésére.

A jogerős hivatalos értesítés és a szerződésállománnyal kapcsolatos hivatalos eljárásrend megérkezéséig további szíves türelmet kérünk.
Azonban addig is az MNB tegnapi ajánlásának megfelelően Társaságunk új szerződéseket nem köt és kéri az ügyfeleket is, hogy tartózkodjanak új szerződési ajánlattételtől a Biztosító felé.

Meglévő ügyfeleink védelme érdekében felhívjuk a figyelmet, hogy a jövőben – akár társaságunktól, akár a garanciaalapból – az számíthat kártérítésre, akinek a szerződése díjrendezett, ezért az ügyfelek arra kérjük, fordítsanak kiemelt figyelmet díjuk rendezésére, különös tekintettel a KGFB szerződések vonatkozásában. Akinek nincs befizetve a díja, annak a szerződése a hatályos jogszabály szerint a 60.napon megszűnik, így kártérítésre semmiképp sem számíthat majd!

Kárrendezésünk, ügyfélszolgálataink és állománykezelésünk – a meglévő szerződéseink vonatkozásában – más intézkedés érkezéséig az eddig megszokott módon folytatja tevékenységét.
A jövőben bekövetkező változásokról folyamatosan tájékoztatást nyújtunk ügyfeleink részére.

Tisztelettel: ASTRA S.A Biztosító Magyarországi Fióktelepe

 

Az MNB közleményének linkje

 

Az ASTRA Biztosítóval kapcsolatos MNB hírek / GYIK kérdések – amelyek folyamatosan frissülnek