November 11-ig kapnak értesítést a KGFB-ügyfelek a jövő évi díjaikról

A naptári, vagyis december 31-i évfordulós kgfb-ügyfelek november 11-ig kapnak értesítést jövő évi díjaikról, és ez alapján december 1-jéig dönthetnek a meglévő szerződésük felmondásáról, az esetleges biztosítóváltásról – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.

A jegybank hangsúlyozta: folyamatosan vizsgálják a biztosítók frissen meghirdetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáit, illetve az elektronikus biztosítási alkuszi portálokat.

A biztosítótársaságok hétfőn hirdettek kötelező biztosítási tarifákat azoknak, akiknek az év végén jár le a kötelező gépjármű felelősségbiztosításuk.

Az MNB megjegyzi, hogy a piacon idén szeptember 30-án 4,497 millió gépjárműre vonatkozó kgfb-szerződés volt érvényben. Ezek közül tavaly 52,5 százalék, az idén mintegy 44 százalék esetében esik a naptári év végére a biztosítási évforduló, és ez az arányszám fokozatosan csökken. Ezen állományból a tavaly év végi kampányban mindösszesen 246 ezer biztosítóváltás történt, amely valamivel több, mint 10 százaléka az összes lehetséges biztosítóváltásnak.

A kgfb-piacon jelen lévő 15 biztosító közül 13 új díjtarifákat hirdetett meg október 30. és november 1. között a naptári – december 31-i – évfordulós biztosítottak számára. A jogszabályi előírások alapján az új díjak – amelyeket legalább 60 nappal életbe lépésük előtt kell közzétenni – az MNB internetes honlapján is elérhetők. Egy biztosító korábban változtatott díjtarifáin, az Astra Biztosító – amelynek tevékenységi engedélyét visszavonta a román pénzügyi felügyelet – magyarországi fióktelepe pedig nem hirdethetett új díjakat.

A jegybank kiemeli: az alkuszi portálok ellenőrzésénél külön vizsgálati szempont, hogy alkalmazzák-e a jegybank által többek között az online biztosításközvetítői portálok működésére vonatkozóan májusban kiadott ajánlást. Amennyiben az MNB szakemberei bármilyen hiányosságot, netán jogsértést találnak, a jegybank haladéktalanul intézkedést hoz. A díjtarifák ellenőrzése ugyanakkor – az évközi díjhirdetési lehetőségnek köszönhetően – folyamatos feladatot jelent: 2015-ben a piaci szereplők összesen 77 alkalommal hirdettek meg új kgfb-díjakat.

Az MNB azt javasolja, hogy a 2016-ra vonatkozó, január 1-jén esedékessé váló biztosítási díját minden szerződő mielőbb fizesse meg a biztosítójának, mert ha a díj az esedékességétől számított 60. napig nem érkezik meg a biztosítóhoz, a kgfb-szerződés megszűnik.

Forrás: MTI

 

Ön is könnyen és gyorsan ellenőrizheti, érdemes-e KGFB-biztosítót váltania!

Írja be 2016.01.01-et a kockázatviselés kezdetéhez és máris folytathatja…